Pulzusemelkedés várandósság alatt: ennyi a normális érték

2020.09.20

Az egyik visszatérő kérdés a várandós nők edzése kapcsán a megfelelő terhelés, a pulzusszám. Engedjétek meg, hogy ezt egy kicsit jobban kifejtsem és segítsek megérteni a bennünk zajló folyamatokat. Remélem, ezzel sokak hasznára leszek! 

Érdemes figyelni a magas pulzusszámot

Tapasztalhatjátok, hogy megemelkedik a pulzusotok néha a legkisebb megterhelésre is, illetve az "alapjárat" is magasabb. A várandósság alatt a placentáris keringés miatt meghosszabbodik az érpálya, megnő a testsúly, alkalmazkodik a test a magzat táplálásához. Ezt főként a hormonok szabályozzák, így a mellek és a női nemi szervek átalakulása mellett a keringési rendszerben is változások mennek végbe. Ezek a hormonok eleve emelik a vérnyomást, így megnő a vér mennyisége, ezzel a vér-, és a nyirokkeringés is komolyabb terhelésnek van kitéve.

Ezzel együtt kitágulnak a kiserek, csökken az ellenállásuk, ami szintén emeli a vérnyomást. Sokan ezért is tapasztalhatják, hogy könnyebben elpattannak a lábaikon az erek és apró bevérzéseket hoznak létre, a visszerek pedig aktívabbak lehetnek. Nem ritka az ilyenkor megjelenő seprűvéna sem.

Az emelkedett pulzus sajnos itt nem jelent jobb keringést, mert ugyan a szívösszehúzódások száma megnő, de minősége csökkenhet, mert a szervezet nem termel a több vérrel több vörösvértestet. (A várandósság alatt a vér mennyiség 20-100%-os növekedés közöttre tehető, egyénileg változva. Azonban általánosságban nem haladja meg az 50%-ot.) Ez okozhat fáradékonyságot, vizesedést, hideg verejtékezést, de akár ájulást is. (Természetesen ez akkor tekinthető normálisnak, ha az egyéb értékek is azok, tehát EKG mindenképp szükséges, illetve a vérvétellel összevetve az orvosod határozza meg a veszélyfaktort.) Ezzel együtt ezek a tünetek még elfogadhatóak.

A pulzus már a 6. héttől megemelkedhet, ami kb. félidőig folyamatosan és meredeken nőhet, utána a tempó lassul. Értékeink szélsőségesek lehetnek: alacsony alapvérnyomás, kiugróan magas pedig kisebb terhelésre. Csúcspontja a terhesség végére tehető, amikor is 10-20-al is több lehet a pulzusunk a szokásosnál. Egyeseknél ez elérheti a 90-100-at is percenként.

Az orvosi ajánlások szerint a magas pulzusszám nincs közvetlen hatással a magzatra, azonban érdemes figyelni, hiszen minden szélsőség kerülendő. Emellett az sem árt, ha anyuka is jól érzi magát!

Fontos kiemelni, hogy a megemelkedett pulzus utalhat megemelkedett vérnyomásra, testhőmérsékletre, amire viszont már mindenképp figyelni kell, tehát kételyek esetén feltétlenül konzultálj az orvosoddal. 

Mit tehetsz?

Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság szerint az egészséges nők esetében a mozgás folytatható a megszokott intenzitással és gyakorisággal, mely a terhesség előrehaladtával csökkentendő. Heti ajánlás kb. 150 perc mozgás. Ez jó közérzet esetén lehet több is. (A napokban hallottam olyan orvosi ajánlást is, aki napi szinten 60-70 perc aktív mozgást javasol.)

A szakirodalom szerint heti minimum 2-3 alkalommal, minimum 60-70 perc aktív testmozgás javasolt, amikor a percenkénti pulzusszámnak minimum 110 fölé KELL emelkednie. Korlátozás: az anyai szívritmus ne haladja meg a maximális szívritmus 90%-át. (Ez azt jelenti, hogy addig a magzat pulzusa is az ő normális tartományán belül marad, ami nála 110-160 percenkénti összehúzódást jelent.)

Segítség a számoláshoz: kattints ide!

Példa:

34 éves nő, átlag képességekkel:

  • 1.képlet szerint: 193, annak 90%-a 173,7
  • 2.képlet szerint: 185,8 annak 90%-a 176,2
  • 3.képlet szerint 188,1 annak 90%-a 169,3

Ezekhez az ajánlásokhoz mérten a 140-145-ös átlag(!) pulzus nagyon biztonságosnak mondható, és ne ijedj meg, ha néha felugrik esetleg 150-155-re, hiszen az átlagod a mérvadó.

Nagyon fontos, hogy vizesedés esetén is a szív, a keringés jelentheti a forrást. Azok a nők, akik aktívak, sportolnak; 80-85%-ban kevesebb és kisebb mértékű vizesedést tapasztalnak a várandósságuk alatt. Könnyebben mozognak, a gerincük, derekuk nem esik előre, nem fájdalmas a mozgás és nehezebben fulladnak ki, a hasuk könnyebben viselik, kevésbé nyúlnak meg az izmok, szalagok. A szervezetet a sport kondicionálja, így az esetlegesen megugró pulzust jobban tolerálja a test, ismeri a folyamatot és a "tanult" módokon kezeli. Ezt kizárólag sporttal tudod elérni. A jó közérzethez muszáj a "motornak" jól működnie. Ez is tapasztalat, hogy a sportolók szíve kisebb pulzusszám mellett is képes megfelelő mennyiségű vért pumpálni, illetve jellemzően alacsonyabb a pulzustartománya az edzett testnek.

Tehát amikor elkezdesz mondjuk ellipszisezni, és hirtelen magas a pulzusod, de egészséges vagy, akkor ne aggódj, mert a tested normalizálni fogja már néhány alkalom után. Amint ez a folyamat elindul, később már kisebb terheléseknél is "emlékezni" kezd a tested és ellene dolgozik, amolyan tanult reflexként.

Babád élvezni fogja, aktívabb lesz, miközben a bioritmusát is tudod szabályozni. Bizonyított tény, hogy a sportos anyukák gyermekei jobban alszanak, alvási ritmusuk könnyebben alakul ki, és jobban szabályozható az ébrenlétük, étkezésük is. Ezzel együtt mozgás közben az izmok cukrot is égetnek, így a cukorproblémákkal, éhségrohamokkal küzdőknél különösen nagy jelentősége van a sportnak.

Az is bizonyítást nyert, hogy az aktív anyukák babáinak szív, érrendszeri és keringési rendellenességei ritkábbak, illetve a születés után is jobban fejlődik, ez pedig jobb általános egészségi állapotot is jelent. Nincs mese, szükséged van rá! /Linda E. May sportfiziológus és anatómus kutatása/

Ha szükséges, kérd szakember segítségét

Figyelj, hogy a pulzusod ne menjen 140-145 fölé, a terhesség utolsó 2 hónapjában pedig próbáld ezt 140-en maximalizálni, ezzel biztonságos zónában maradhatsz. Ez egyénenként változó, hogy milyen intenzitású mozgással lehet megoldani. Van, aki szinte képtelen ezt extrém terhelés nélkül elérni, mivel kifejezetten jól edzett, míg mások egy guggolástól is produkálják, mert még nem ismerkedett meg ezzel a testük. A legjobb, ha szakember segítségét kéred, és együtt dolgoztok a várandósságod alatt.

Sajnos a blogom nem elegendő, hogy ennél mélyebben menjek bele, de azt hiszem érezhető, hogy a megfelelő kontroll alatt a mozgás nemhogy veszélyt nem jelent, de biztonságosabbá is teheti a várandósságot, könnyíthet a baba és a mama életén is. Azt már meg sem említem, hogy nagyban segít elkerülni a terhességi depressziót!

A megemelkedett testhőmérsékletről később írok, melyre célszerű nagyon odafigyelni a mozgások során! Kövessétek figyelemmel a következő napokat is, sok hasznos információt igyekszem megosztani Veletek!