Terhesség alatti hízás: ennyi az egészséges, és ennyi a kóros

2020.09.19

Végre ismét kisütött a nap! - ez volt az első gondolatom, amikor ennek a bejegyzésnek nekifutottam. Talán ilyen érzés az, amikor egy kismama igazán jól érzi magát a bőrében! Mármint, olyan, mintha folyton derűs lenne, és teljesen független az időjárástól. Na jó, azért ez nem ilyen egyszerű, de valahogy mindig jó érzéssel gondolok a most zajló eseményekre.

Nyilván sokan gondolják, hogy milyen egyszerű is a fittmamaság! Mármint nyilván nekem egyszerű, meg azoknak, akik csinálják. Hát, egy idő múlva tényleg az, de tudnod kell, hogy mindenki felett ott lebeg a kisördög és a döntés csak rajta múlik, hogy hallgat-e rá? Sokszor azt gondolom/érzem, hogy a motiváció a gond, miszerint az indítékunk nem megfelelő ahhoz, hogy eredményes munkát végezhessünk.

Mi az, amit azonnal el kell felejteni?

Ne azért dönts a fittség mellett, mert a környezeted elvárja! Sem a párod, sem a barátaid nem lehetnek fontosabbak önmagadnál, ráadásul ez az időszak csak a Tied! Miért? Mert Te hordod ki a babádat, ezt normál esetben nem kell, és nem tudja átvállalni senki. Neked kell döntened a közös életetekről. Ennél fogva mérlegelned kell a sok "jótanács" között. Egészséges vagy? A magzatod egészséges? Remélem igen. Ez egy jó kiindulópont. Ha sportoltál, akkor az orvosod is azt fogja mondani, hogy ne hagyd abba. Ha nem sportoltál eddig, akkor ne most akarj atlétává válni, de nem is kell lemondanod a változásról. Csupán tedd ezt megfontoltan, körültekintéssel és ésszel. Én többnyire általánosítva beszélek, néha viszont egészen szubjektíven, a saját, és a szűk környezetem tapasztalataira hagyatkozva, így nem Szentírás, amit olvasol. Mindig próbáld meg magadra szabni a dolgokat, miközben a fontos kitételeknek eleget teszel.

A motivációk között mik lehetnek a jók szerintem?

Ha önmagadhoz szeretnél hű maradni. Hízni fogsz, hacsak nem tartozol abba a kisebbségbe, akik terhesen is modell alkattal büszkélkedhetnek, miközben tömik magukba, amit csak meglátnak. Felejtsd el! Te valószínűleg szabály vagy, tehát figyelned kell az étkezésedre, mozgásodra. De ez nem csak rólad szól, hanem a születendő gyermekedről is. Fontos, hogy tudd, amit megeszel, az hozzá is eljut. Nem ritka a cukorbetegség, illetve az egyéb érzékenységek, melyeket gyakran összehoznak egyes termékek túlfogyasztásával, mint a cukor, a tészta, a tejtermékek stb. Szerintem mindent lehet enni, de nem mindegy, mennyit és milyen gyakran. Ha hetente egyszer eszel egy finom tésztát, attól senkinek nem lesz baja, viszont ha a napi étrended része, akkor ne lepődj meg a felugró kilókon sem.

Szóval, Te is gömbölyödni fogsz, ami NORMÁLIS! Nem azon kell aggódni, hogy ez megtörténik, inkább a mértéken kell dolgozni. Az orvosok szerint 8-12 kg a normális hízás az eredeti testsúlyhoz képest. Itt persze feltételezzük, hogy az alany nem rendelkezett 5-8 kg súlyfeleslegnél többel! 15 kg plusznál kezdenek komolyodni a védőnők és az orvosok. Sajnos ez még meg sem közelíti a magyar átlagot, ami egyes adatok szerint mindent összevetve 28 kg! Az sok. Ez egy felnőtt ember kb. fele.

A mérleg a barátod

Szóval, ha kitűzted a célod, miszerint Te szeretnél minden tőled telhetőt megtenni a közös egészségetekért, akkor már csak a pontos meghatározások vannak hátra. Nem fogyókúrázhatsz, amíg az orvos másképp nem rendeli! Enned kell, méghozzá jókat.

A hízás tempója a terhesség elején lassú, szinte észrevétlen kell, hogy legyen. Dekákról beszélünk, nem kilókról! A gyermeked csak pár dekagramm, így neked sem indokolt a jelentősebb hízás. Azt mondják az okosok, hogy havi fél kg az ideális az első trimeszterben. Ez ugye, kb. másfél-2 kg-ot takar, majd a második trimeszterben ez duplázódik. Ezzel már fel is rántottuk 6 kg-ot, és még csak a 6-ik hónapnál járunk. Na, de itt jön ám a neheze, mivel a magzat már minimum 1 kg, és folyamatosan nő, dupláz és követel. Tehát nagyon észnél kell lenni, hogy az utolsó trimeszterben se veszítsük el a kontrollt. Tudom, hogy nehéz, épp ebben vagyok!

Nekem most igenis barátommá vált a mérleg, segít kontrollálni, méghozzá napi szinten. Nem pánikolok, de tudom, hogy mi az a határ, amit még nem léphetek át. Talán érdemes lehet másoknak is mérleget beszerezni, ha szeretik tudni a folyton aktuális helyzetet!

A részletekbe később megyek bele, de talán kezd világos lenni, hogy nem ész nélküli diétára és gyilkos sportra buzdítok, hanem tudatosságra. Talán a legjobb összefoglalás egyetlen mondat: Gömbölyödj okosan!