A várandósság alatti vizesedés okai és legjobb ellenszere

2020.09.09

Szerintem sokunkat érdekel, hogyan fogunk a szülés után visszatérni a "régi" testünkbe, amit azért valahogy tudunk, hogy sosem lesz ugyanaz. De ebbe nem lehet beletörődni, és nem is kell! Hogyan érheted el, hogy közel olyan formád legyen, mint előtte, vagy akár jobb? Mennyit tehetsz érte megelőzőleg? 

A vizesedésről

A vizesedés elsősorban keringési problémákra szokott utalni, de ez nálunk, várandósoknál sokkal összetettebb dolog. A hormonok miatt a szervezetünk raktározásra áll át és ez a vízre is vonatkozik. Ráadásul minél kevesebb vizet fogyasztunk, annál többet igyekszik kis fóka testünk megtartani, hogy szükség esetén biztosítsa az utánpótlást magzatunknak.

Óriási megkönnyebbülés, de ettől még nem lesz jó buli... A lassabb nyirokkeringés és a több folyadék keringetése óriási terhet ró a szívre, a tüdőre, ízületekre és a vérkeringésre is. Ezzel együtt a vizesedő kismamák bőre hajlamosabb striákra, amik sajnos gyakran örökre megmaradnak, miközben az estek jó részében tehetnénk ellene.

Genetika?

Megeshet, de magamon tettem próbát. 3 nap mozgástilalommal éltem, ami meg is hozta az eredményt egy kis időjárási anomáliával megfejelve: elkezdett vizesedni a lábam és a kezem is. A bőröm feszült, és erős diszkomfort érzetem lett. Elnehezedtem és a levegőt sem a szokásos könnyedséggel vettem. Nem lett túl jó kedvem tőle és a pihenéssel csak rosszabbodott. Ennek legfőbb oka, hogy estére a test keringése lassult, és a lábakban, végtagokban gyűlt össze a víz elsőként, mely effektíve pang ilyenkor a szervezetben.

3 nap után már jelentősen vizesedett a lábam

Ha nem pihenés, akkor mi?

Sejtheted: az aktivitás növelése a megoldás! Sok-sok víz fogyasztása mellett a keringés fokozása napi szinten válik szükségessé. Naponta legalább 30 percre emelkedjen a pulzusod minimum 110 fölé. Ekkor kezd el a nyirokkeringés jelentősen aktiválódni. Ha ez megvan, akkor ez napi 60-70 percig növelhető. A mozgással életre is keltjük egész testünket, és arra sarkalljuk, hogy hasznosítsa, keringesse, cserélje a vizet raktározás helyett. Elmúlik a megtartó törekvés, és szívünk, tüdőnk teljes erővel a felfrissülésen dolgozik, munkája könnyebb és gördülékenyebb lesz.

Fontos lehet, hogy a pihenőidőnkben tényleg pihentessük a lábat, polcoljuk fel, ami azt jelenti, hogy a lábak kerüljenek a csípő magassága fölé. (Lehetőleg ne töltsük így az egész napot.)

2 nap alatt visszaállt a régi rend

Mire kell még figyelned?

Ha te is abba a 80%-ba tartozol, aki hajlamos ilyenkor a vizesedésre, akkor figyelned kell még:

  • az alacsony sóbevitelre, mivel a nátrium segíti a vízmegtartást
  • a napi minimum 3 liter jó minőségű folyadék bevitelére (alacsony ásványianyag tartalmú ásványvíz, tea)
  • sajtok, felvágottak, félkész, vagy kész élelmiszerek mellőzése (magas sótartalmuk miatt)
  • enyhe(!) vízhajtó hatású fűszerek, ételek fogyasztása, mint a petrezselyem, uborka, barna rizs és az uborka. (Csalánteát direkt nem javaslom, mert ez már erős lehet kismamáknak)

Ha ezekre figyelsz és alapvetően nincs sem anyagcserezavarod, sem egyéb betegséged, vagy nem vagy veszélyeztetett, akkor nagyban tehetsz a vizesedés ellen. Légy fitt és vidám kismama te is!