Mindig kell a táplálék kiegészítő?

2022.05.05

Sok megkeresést kapok egy ideje különböző cégektől, különböző tápkiegekre... Szárnyal a tápkiegészítők piaca, és miközben emberek lesznek milliárdosok abból, hogy mindenki szed mindent, csak kevesen teszik fel a kérdést, hogy valóban mennyi szükség van erre? Mennyire változtatja meg az életet? Jobbá teszi, esetleg hosszabbá? Minőségibbé?

Az első kérdések között szokott lenni amikor valakivel dolgozni kezdek, hogy mit szedjen? Illetve tömegesen látok kollégákat, akik táplálékkiegészítő-listát írnak személyre szabva, jó pénzért. Nos, jelen tudásunk szerint a táplálékkiegészítőkre NINCS SZÜKSÉGE EGY EGÉSZSÉGES EMBERNEK. Semmire. Aki jól táplálkozik, az be tudja vinni az összes tápanyagok, amire szüksége van a szervezetnek ahhoz, hogy jól működjön. Miért is kezdték el használni akkor az emberek? A legfőbb ok, amikor érdemes elgondolkodni a vásárláson, ha valamilyen hiányállapot áll fenn. Általánosságban pedig azt szoktuk javasolni, hogy még az alapvető vitaminokat is csak kúraszerűen érdemes alkalmazni. Tehát 2 hónap használat után 1-2 hónap szünetet érdemes tartani. Sajnos a kutatások azt igazolják, hogy a táplálék kiegészítők nem hosszabbítják meg az életünk, és nem tudják kiküszöbölni a komolyabb betegségeket, mint például a rák, tumor...stb. Hiányállapot esetén pedig ügyelni kell arra, hogy támogassuk a beépülést. Ezt leginkább aktív szellemi és fizikai terheléssel tudjuk megadni, illetve jól felépített étrenddel. Ehhez nem kell sok, csupán mértékletes, minőségi táplálkozás.
Ezek alól kivételt képeznek azok, akik professzionális sportolók. Ez nem azt jelenti, hogy rendszeresen edzenek, hanem azt, hogy a végsőkig kitolják a korlátaik, mely egyszerű táplálkozással nem követhető le, így válik szükségessé, hogy egyes tápanyagokat pótoljanak, vagy koncentrált formában vegyenek magukhoz.
Az, aki napi szinten mozog, még nem feltétlenül igényli ezt. Így teljes nyugalommal el lehet tenni a bankkártyát és olyan dolgokra fordítani, ami megéri a befektetést. Legyen a táplálékkiegészítés tehát alkalomszerű, indokolt esetekben, nem pedig szokáselvű. (Azt hiszem egy darabig nem kapok újabb megkeresést.😂)