A baba érdekében: aranyszabályok, ha terhesen is edzenél

2020.09.20

Előző bejegyzésemben kifejtettem, mennyi előnnyel jár, ha várandósan is mozogsz. Most azt összegzem, mire figyelj oda az edzések során. 

Így eddz, ha gyereket vársz

Az első 12 hétben a gyalogláson kívül nem ajánlott más edzés. Gyakorlatilag ez helytálló is, azonban ha a szervezeted igényli, akkor kifejezetten laza edzéseket lehet tartani, de nagy elővigyázatossággal kell eljárni a 12-ik hétig! A tested változásaihoz igazodnod kell. Ez nem opció, ha vigyázni akarsz magatokra. Tehát folyamatosan változtatnod kell a gyakorlatok végrehajtásán, illetve egyeseket el is kell hagynod.

A hasizmokat a második trimeszterben még lehet edzeni, de ne terheld túl. A normál gyakorlataidhoz képest ez inkább átmozgatás, mint edzés. A 6-ik hónaptól kezdve viszont kerülendő a hasizom közvetlen terhelése.

Az ízületek és szalagok elkezdenek lazulni az utolsó trimeszterben, így a guggolás, kitörés és hasonló gyakolatok kényelmetlenné válhatnak, illetve veszélyessé. Ha azt érzed, hogy a szokásos gyakorlatot hiába végzed szabályosan, mégsem teljesen azt és ott érzed, mint szoktad, akkor változtass, mert elindult a folyamat. Számos opció létezik ugyanazon izmok, izomcsoportok elérésére. Különösen fontos a hátizmok edzése, mivel a gerinc előreesik, és az izmok megnyúlnak, ezzel csökken annak támasztása.

Figyelj, hogy a testhőmérsékleted ne menjen 38 fok fölé. Főként a cardio mozgásoknál jelent ez problémát, így ezeket kerüljük ebben az időszakunkban. Helyette az aerob gyakorlatok élveznek elsőbbséget.

Nem ilyenkor kell rekordokat döntögetni

A pulzusszámod ne menjen 140-145 BPM fölé! Ez a teljes terhesség ideje alatt meghatározó szempont, azonban a 3-ik trimeszterben már betartandó szabály! Addig eddz, amíg az nem jár kimerüléssel. Nem ilyenkor kell rekordokat dönteni. A túledzés határozottan nem kívánatos a várandósok esetében és lássuk be, máskor sem ideális...

A súlyzós edzés a barátod! Pontosítok: a gépek a barátaid. A szabadsúlyos edzéseket kizárólag azok alkalmazzák, akik nagy biztonsággal és tökéletesen tudják kivitelezni a gyakorlatokat. (Ekkor is érdemes figyelni a súlyok helyes megválasztására, inkább nagyobb ismétlésszámmal és kisebb súlyokkal dolgozzunk.) A gépek segítenek a gyakorlatok helyes végrehajtásában, izolált mozgást tesznek lehetővé, mellyel jobban behatárolható a terhelendő izom/izomcsoport, ennél fogva könnyebb dolgunk van az érzékeny területek tehermentesítésével. Fő a biztonság!

Mégis a legeslegfontosabb: HALLGASS A TESTEDRE! Ha valami kellemetlen, akkor ne csináld. Ha a pocakod egy kicsit keményebb lesz, akkor valamit nem jól csináltál, esetleg túlterhelted magad.

+1 okosság: Ha a terhességed előtt edzettél, akkor nem kell abbahagynod, de ha most akarod elkezdeni, légy nagyon körültekintő. Ha nem ismered ki magad magabiztosan az edzőteremben, kérd szakember segítségét. Ez nem a hősködés ideje és neked sem jó, ha kétségek gyötörnek. Kérdezz nyugodtan, az edzők többsége szívesen válaszolni fog. Ha nem tudsz/akarsz megfizetni egy állandó edzőt, akkor jelentkezz konzultációra, hogy az alapokat átbeszélhessétek. Remélem te is olyan jól érzed majd magad a bőrödben, mint én!